top of page
Search

SPICE TALK SHOW VOL. 1

TEME: Samopodoba, treningi, tekmovanja, psihična in fizična pripravljenost plesalca


SAMOPODOBA KAJ TO SPLOH JE? Samopodoba je celota, katere del sta samozavest in samospoštovanje. Lahko bi rekli, da je samozavest vedenje o tem, kdo sploh smo in zakaj smo takšni. Samozavestni smo takrat, ko verjamemo, da nekaj zmoremo in nekaj znamo. Samospoštovanje pa je tisti občutek, ko sebe v celoti sprejemamo in enostavno vemo, da smo vredni. Vredni uspeha, podpore, RZMERAJA?, spoštovanja od sebe in od drugih. Samopodoba se začne oblikovati in nastajati zelo zgodaj. Je precej kompleksen del nas in skozi celotno življenje se le-ta spreminja. Samopodobo delimo na družbeno (odnosi z družino), telesno (fizični izgled in telesne sposobnosti), operativno (povezano z našim delovanjem v razlčnih okoljih – šola, družba, prosti čas). Pomeni, da nam našo samopodobo pomaga oblikovati okolje v katerem odraščamo, naši bližnji, vzorniki. Skozi leta se samopodoba utrjuje ali spreminja. Vse je odvisno od tega, koliko smo pripravljeni vlagati vase in v spremembo, ki nam bo zagotovila dobro samopodobo. ZAKAJ JE SAMOPODOBA POMEMBNA? Kot je bilo do sedaj že predstavljeno, je naša podoba povezana z vsemi aspekti našega življenja. Povezana je s tem, kako smo uspešni v življenju in koliko svojih potencialov lahko dejansko izkoristimo. Kadar imamo dobro samopodobo, imamo tudi moč, da se lotimo vseh izzivov in tako lažje dosežemo zastavljene cilje. KAJ VPLIVA NA SAMOPODOBO? Več različnih dejavnikov, ki jih delimo na notranje in zunanje. Notranji dejavnik je tisti naš notranji glas. To je tisti glas, ki nam pravi, da nečesa ne zmoremo, da nismo dovolj vredni, da si nečesa ne zaslužimo, da nečesa nismo sposobni. Vsi ga imamo, od nas pa je odvisno ali mu bomo prisluhnili in ga upoštevali. Notranji dejavniki so prav tako naše želje in cilji. Vse kar si zase želimo in česa ne, nam pomaga ustvarjati našo samopodobo. Zunanji dejavniki pa so vplivi družinskega okolja, odzivanje drugih na nas, naš zunanji videz, naši dosežki. Ko nam ljudje govorijo, da smo dobri v nečem ali pa da resnično nimamo pojma o kakšni zadevi, začne to vplivati na naše dojemanje samega sebe. V obeh primerih je ključno, da krepimo našo samozavest, torej vedenje o tem, kdo smo! Kajti okolica nam prinaša izzive in dvome, od nas pa je odvisno kako vse to sprejmemo.


KAKO KREPITI SAMOZAVEST – na splošno Predstavila vam bom 5 korakov:

1.KORAK: Analizirajte tisti del življenja, kjer si želite narediti spremembo in kakšno spremembo potrebujete.

2.KORAK: Začnite sprejemati samega sebe točno takšne kot ste v trenutku. V tem koraku je pomembno, da razumete, kako postopek spremembe poteka. Če želimo karkoli spremeniti se proti temu ne borimo, ampak z ljubeznijo sprejmemo in se odločimo za pozitivno spremembo. Dobre misli pritegnejo še več pozitivnih učinkov in hitreje kot negativne. To je to, ko vam na treningu vedno govorim, da zmoreš, znaš in boš in da se ne smeš predati temu, da ti nekaj ne gre in sam sebi zagreniti treninga.

3.KORAK: Začnite verjeti vase! Spremeni svoje mišljenje o sebi. Če imaš slabe misli pritisni na RESET in prinesi notri nove, pozitivne misli. Če rabiš pomoč, lahko zanjo zaprosiš prijatelja ali osebo, ki ji zaupate. Meni na primer moja najboljša prijateljica, ki pozna mojo trenutno situacijo, vsak dan pošlje pozitivno sporočilo. S tem me vzpodbudi, da verjamem zopet vase in mi povzdigne samozavest, da grem pogumno naprej novim izzivom naproti. Ko boste začeli verjeti vase, se vam bo vse spremenilo. Verjemite mi!

4.KORAK: Pojdite v akcijo. Določite si jasen cilj, ki ga poskušate čim bolj natančno opredeliti in določite do kdaj želite doseči dano spremembo. Cilj izbirajte tako, da bo dosegljiv. Kajti pomembno je da si zadamo realne cilje, ki jih lahko dosežemo. Ob doseganju ciljev se počutimo bolj močni, samozavestni in si tako dvigujemo pozitivno samopodobo.

5.KORAK: Bodi ponosen nase, proslavljaj svoje dosežke, ne glede na to, koliko majhni ali veliki so. Pomembno je namreč, da ohranjamo dober notranji občutek. Spodbudne besede se potem spremenijo v miselno stanje, ki spodbuja napredek, razvoj in dobro počutje.


SAMOZAVEST V PLESU Zalomi se nam, ko moramo nastopiti pred drugimi, smo izbrani na klasu, smo na tekmi, moramo sami pripraviti koreografijo in jo predstaviti itd. Iskreno, vsi smo kdaj v točki, ko se ne počutimo sigurne. Tudi vaši/naši vzorniki se soočajo z istimi težavami. Ampak ne smemo dovoliti, da nas slabe misli prevzamejo (to so tisti vplivi okolja in izzivi okolice na katere potem mi reagiramo). Kako izboljšati svojo samozavest v plesu in nekako obiti vse nesigurnosti, ki jih nosimo v sebi?

  1. 1) ne se primerjati z drugimi. Velikokrat se počutimo »Oh, jaz pa nisem dovolj dober, on je boljši.« To ne smemo nikoli početi, če gledamo iz negativnega zornega kota. Plesalci boljši od nas nam morajo biti vzor in neko merilo za postavitev naših ciljev. Živimo v svetu, kjer je več ali manj vse na socialnih omrežjih in je to primerjanje še toliko lažje. In če te je strah karkoli objaviti in deliti z drugimi, ker se bojiš, da te bo nekdo obsojal ali kritiziral, se bo to vedno našel nekdo. Jaz socialna omrežja uporabljam kot neko zbirko, kamor naložim posnetke, ki so meni v določenem trenutku zadovoljivi in tako spremljam svoj proces in rast. Ob tem se ne obremenjujem z zunanjo okolico. Seveda si vsak želi biti sprejet in všečen, ampak če boš iskren in unikaten, o tem ne rabiš skrbeti.

  2. 2) Bodi ponosen na svojo pot in na svojo plesno pot. Vsake stvari, ki se je lotimo na novo ali jo želimo izpiliti, to ni mogoče čez noč. Vse terja svoj čas in to je proces. Seveda je dolžina procesa odvisna tudi od tebe samega, koliko si pripravljen vložiti in delati za dosego cilja. Zato si določi manjše cilje, ki vodijo v velik skupen izziv. In tako boš imel več manjših zmag po svoji poti, ki ti bodo dale novo moč, željo zagnanost za dosego finalnega cilja.

  3. 3) Iz mojega stališča, kako moja samozavest vpliva name v povezavi, da se počutim negotovo in ne dovolj dobro je ,da na koncu obžalujem ker nečesa nisem poskusila. In potem se vedno sprašujem, kaj bi bilo če bi šla plesat v krog, kaj bi se zgodilo če bi šla na tisto avdicijo. Moramo iti čez svoje meje, ki si jih postavimo samo v glavi in se samo prepustiti. Ples je umetnost in občutek ter se je ne da meriti po številu lajkov, deljenj, ogledov itd. Pomeni pojdi preko sebe in verjemi vase in v svoje zmožnosti. Večkrat, ko nekaj poskusiš, lažje ti bo.

TRENINGI Tukaj se bomo dotaknili treh glavnih tem.

KAKO SE LAŽJE NAUČITI KOREOGRAFIJO? Vsi smo seže znašli v situaciji, ko so se ostali na klasu poleg nas zelo hitro naučili koreografijo in ko nas je trener vprašal gremo lahko naprej, ste bili vi »O, joj ne, se 2x, 3x, 20x.« Ampak ne obupat. Predstavila vam bom par nasvetov, ki jih lahko uporabite naslednjič:

  1. 1) Osredotoči se na več stvari tekom klasa, glej različne stvari. Na primer, nekdo konstantno gleda samo koreografijo, eni gledajo stalno sebe, spet drugi ne odmaknejo oči od soplesalca ali pa nehote gledate samo v tla. Kakšen pa bi bil pravi vrstni red? Prvo glej koreografa. Ker seveda si želiš osvojiti njegovo gibanje in korake čim bolj podobno. Potem glej sebe! Ko enkrat osvojiš korake in ti je jasno kaj koreogarf dela, se posveti sebi in izvedbi svojih gibov. Na koncu poskusi ne opazovati ničesar. Tako, kakor vas obračam po dvorani v različne smeri, to je ena izmed vaj, da se prepustite gibanju in občutku in ne toliko korakom samim.

  2. 2) Ponavljaj koreografijo tako, da jo povezuješ s prejšnjo osmico. Pomeni, da ne treniraj samo tiste osmice, ki ti ne gre, ampak poveži z zadnjo polovico druge.

  3. 3) Velikokrat se nam zgodi, da kakšnega giba ne razumemo in potem obtičimo na tem koraku, se ga poskušamo naučiti, razumeti, koreograf pa že uči naprej in tako zamudimo že naslednjo sekcijo. Zato je najbolje, da se takrat zadovoljimo s približkom in gremo naprej. Seveda nas bo to uničilo, ker ne bomo znali perfektno, ampak tako ne bomo zamudili nadaljevanja in k temu gibu se lahko vrnemo kadarkoli.