top of page
Search

SPICE TALK SHOW VOL. 1

TEME: Samopodoba, treningi, tekmovanja, psihična in fizična pripravljenost plesalca


SAMOPODOBA KAJ TO SPLOH JE? Samopodoba je celota, katere del sta samozavest in samospoštovanje. Lahko bi rekli, da je samozavest vedenje o tem, kdo sploh smo in zakaj smo takšni. Samozavestni smo takrat, ko verjamemo, da nekaj zmoremo in nekaj znamo. Samospoštovanje pa je tisti občutek, ko sebe v celoti sprejemamo in enostavno vemo, da smo vredni. Vredni uspeha, podpore, RZMERAJA?, spoštovanja od sebe in od drugih. Samopodoba se začne oblikovati in nastajati zelo zgodaj. Je precej kompleksen del nas in skozi celotno življenje se le-ta spreminja. Samopodobo delimo na družbeno (odnosi z družino), telesno (fizični izgled in telesne sposobnosti), operativno (povezano z našim delovanjem v razlčnih okoljih – šola, družba, prosti čas). Pomeni, da nam našo samopodobo pomaga oblikovati okolje v katerem odraščamo, naši bližnji, vzorniki. Skozi leta se samopodoba utrjuje ali spreminja. Vse je odvisno od tega, koliko smo pripravljeni vlagati vase in v spremembo, ki nam bo zagotovila dobro samopodobo. ZAKAJ JE SAMOPODOBA POMEMBNA? Kot je bilo do sedaj že predstavljeno, je naša podoba povezana z vsemi aspekti našega življenja. Povezana je s tem, kako smo uspešni v življenju in koliko svojih potencialov lahko dejansko izkoristimo. Kadar imamo dobro samopodobo, imamo tudi moč, da se lotimo vseh izzivov in tako lažje dosežemo zastavljene cilje. KAJ VPLIVA NA SAMOPODOBO? Več različnih dejavnikov, ki jih delimo na notranje in zunanje. Notranji dejavnik je tisti naš notranji glas. To je tisti glas, ki nam pravi, da nečesa ne zmoremo, da nismo dovolj vredni, da si nečesa ne zaslužimo, da nečesa nismo sposobni. Vsi ga imamo, od nas pa je odvisno ali mu bomo prisluhnili in ga upoštevali. Notranji dejavniki so prav tako naše želje in cilji. Vse kar si zase želimo in česa ne, nam pomaga ustvarjati našo samopodobo. Zunanji dejavniki pa so vplivi družinskega okolja, odzivanje drugih na nas, naš zunanji videz, naši dosežki. Ko nam ljudje govorijo, da smo dobri v nečem ali pa da resnično nimamo pojma o kakšni zadevi, začne to vplivati na naše dojemanje samega sebe. V obeh primerih je ključno, da krepimo našo samozavest, torej vedenje o tem, kdo smo! Kajti okolica nam prinaša izzive in dvome, od nas pa je odvisno kako vse to sprejmemo.


KAKO KREPITI SAMOZAVEST – na splošno Predstavila vam bom 5 korakov:

1.KORAK: Analizirajte tisti del življenja, kjer si želite narediti spremembo in kakšno spremembo potrebujete.

2.KORAK: Začnite sprejemati samega sebe točno takšne kot ste v trenutku. V tem koraku je pomembno, da razumete, kako postopek spremembe poteka. Če želimo karkoli spremeniti se proti temu ne borimo, ampak z ljubeznijo sprejmemo in se odločimo za pozitivno spremembo. Dobre misli pritegnejo še več pozitivnih učinkov in hitreje kot negativne. To je to, ko vam na treningu vedno govorim, da zmoreš, znaš in boš in da se ne smeš predati temu, da ti nekaj ne gre in sam sebi zagreniti treninga.

3.KORAK: Začnite verjeti vase! Spremeni svoje mišljenje o sebi. Če imaš slabe misli pritisni na RESET in prinesi notri nove, pozitivne misli. Če rabiš pomoč, lahko zanjo zaprosiš prijatelja ali osebo, ki ji zaupate. Meni na primer moja najboljša prijateljica, ki pozna mojo trenutno situacijo, vsak dan pošlje pozitivno sporočilo. S tem me vzpodbudi, da verjamem zopet vase in mi povzdigne samozavest, da grem pogumno naprej novim izzivom naproti. Ko boste začeli verjeti vase, se vam bo vse spremenilo. Verjemite mi!

4.KORAK: Pojdite v akcijo. Določite si jasen cilj, ki ga poskušate čim bolj natančno opredeliti in določite do kdaj želite doseči dano spremembo. Cilj izbirajte tako, da bo dosegljiv. Kajti pomembno je da si zadamo realne cilje, ki jih lahko dosežemo. Ob doseganju ciljev se počutimo bolj močni, samozavestni in si tako dvigujemo pozitivno samopodobo.

5.KORAK: Bodi ponosen nase, proslavljaj svoje dosežke, ne glede na to, koliko majhni ali veliki so. Pomembno je namreč, da ohranjamo dober notranji občutek. Spodbudne besede se potem spremenijo v miselno stanje, ki spodbuja napredek, razvoj in dobro počutje.


SAMOZAVEST V PLESU Zalomi se nam, ko moramo nastopiti pred drugimi, smo izbrani na klasu, smo na tekmi, moramo sami pripraviti koreografijo in jo predstaviti itd. Iskreno, vsi smo kdaj v točki, ko se ne počutimo sigurne. Tudi vaši/naši vzorniki se soočajo z istimi težavami. Ampak ne smemo dovoliti, da nas slabe misli prevzamejo (to so tisti vplivi okolja in izzivi okolice na katere potem mi reagiramo). Kako izboljšati svojo samozavest v plesu in nekako obiti vse nesigurnosti, ki jih nosimo v sebi?

  1. 1) ne se primerjati z drugimi. Velikokrat se počutimo »Oh, jaz pa nisem dovolj dober, on je boljši.« To ne smemo nikoli početi, če gledamo iz negativnega zornega kota. Plesalci boljši od nas nam morajo biti vzor in neko merilo za postavitev naših ciljev. Živimo v svetu, kjer je več ali manj vse na socialnih omrežjih in je to primerjanje še toliko lažje. In če te je strah karkoli objaviti in deliti z drugimi, ker se bojiš, da te bo nekdo obsojal ali kritiziral, se bo to vedno našel nekdo. Jaz socialna omrežja uporabljam kot neko zbirko, kamor naložim posnetke, ki so meni v določenem trenutku zadovoljivi in tako spremljam svoj proces in rast. Ob tem se ne obremenjujem z zunanjo okolico. Seveda si vsak želi biti sprejet in všečen, ampak če boš iskren in unikaten, o tem ne rabiš skrbeti.

  2. 2) Bodi ponosen na svojo pot in na svojo plesno pot. Vsake stvari, ki se je lotimo na novo ali jo želimo izpiliti, to ni mogoče čez noč. Vse terja svoj čas in to je proces. Seveda je dolžina procesa odvisna tudi od tebe samega, koliko si pripravljen vložiti in delati za dosego cilja. Zato si določi manjše cilje, ki vodijo v velik skupen izziv. In tako boš imel več manjših zmag po svoji poti, ki ti bodo dale novo moč, željo zagnanost za dosego finalnega cilja.

  3. 3) Iz mojega stališča, kako moja samozavest vpliva name v povezavi, da se počutim negotovo in ne dovolj dobro je ,da na koncu obžalujem ker nečesa nisem poskusila. In potem se vedno sprašujem, kaj bi bilo če bi šla plesat v krog, kaj bi se zgodilo če bi šla na tisto avdicijo. Moramo iti čez svoje meje, ki si jih postavimo samo v glavi in se samo prepustiti. Ples je umetnost in občutek ter se je ne da meriti po številu lajkov, deljenj, ogledov itd. Pomeni pojdi preko sebe in verjemi vase in v svoje zmožnosti. Večkrat, ko nekaj poskusiš, lažje ti bo.

TRENINGI Tukaj se bomo dotaknili treh glavnih tem.

KAKO SE LAŽJE NAUČITI KOREOGRAFIJO? Vsi smo seže znašli v situaciji, ko so se ostali na klasu poleg nas zelo hitro naučili koreografijo in ko nas je trener vprašal gremo lahko naprej, ste bili vi »O, joj ne, se 2x, 3x, 20x.« Ampak ne obupat. Predstavila vam bom par nasvetov, ki jih lahko uporabite naslednjič:

  1. 1) Osredotoči se na več stvari tekom klasa, glej različne stvari. Na primer, nekdo konstantno gleda samo koreografijo, eni gledajo stalno sebe, spet drugi ne odmaknejo oči od soplesalca ali pa nehote gledate samo v tla. Kakšen pa bi bil pravi vrstni red? Prvo glej koreografa. Ker seveda si želiš osvojiti njegovo gibanje in korake čim bolj podobno. Potem glej sebe! Ko enkrat osvojiš korake in ti je jasno kaj koreogarf dela, se posveti sebi in izvedbi svojih gibov. Na koncu poskusi ne opazovati ničesar. Tako, kakor vas obračam po dvorani v različne smeri, to je ena izmed vaj, da se prepustite gibanju in občutku in ne toliko korakom samim.

  2. 2) Ponavljaj koreografijo tako, da jo povezuješ s prejšnjo osmico. Pomeni, da ne treniraj samo tiste osmice, ki ti ne gre, ampak poveži z zadnjo polovico druge.

  3. 3) Velikokrat se nam zgodi, da kakšnega giba ne razumemo in potem obtičimo na tem koraku, se ga poskušamo naučiti, razumeti, koreograf pa že uči naprej in tako zamudimo že naslednjo sekcijo. Zato je najbolje, da se takrat zadovoljimo s približkom in gremo naprej. Seveda nas bo to uničilo, ker ne bomo znali perfektno, ampak tako ne bomo zamudili nadaljevanja in k temu gibu se lahko vrnemo kadarkoli.

  4. 4) Vzemi več treningov na dan oziroma več klasov. Tekom rednih tečajev to sicer ni mogoče, ampak zato poudarjam udeležbo na delavnicah, kampih, kjer imaš na voljo več klasov v istem dnevu. Učenje koreografije je navada. In navadiš se tako, da neko stvar večkrat ponavljaš. Pomeni, več klasov boš vzel, večji bo tvoj napredek. To terja čas in je nek proces.

  5. 5) Poskusi vzeti čim več različnih klasov. Kaj to pomeni? Da poskusiš različne stile, zato na primer ko se kdaj ogrevamo delamo plesne korake, delamo z namenom, da se ta korak naučite že tekom ogrevanja in vam tako omogočam lažje in hitrejše učenje koreografije, ker boste ta korak že znali. In isto je drugod. V primeru da delamo afro pa rečem, da delamo kupe korak, in ker ste vzeli delavnico afro, boste tako takoj vedeli za kateri korak se gre in se vam ne bo potrebno učiti na novo. Pomeni, eni izmed stvari, ki je pomembna pti hitrem učenju je ta, da imaš razširjen svoj plesni zaklad oziroma plesno abecedo gibov.


NASVETI, KO SI NA TRENIGU

  1. 1) Jaz vedno poudarjam, da pridi na trening 15 minut pred pričetkom. Tako se lahko resnično pripraviš na trening, napolniš vodo, se preoblečeš, se podružiš in si pripravljen na trening. Prav tako pa izraziš spoštovanje do trenerja.

  2. 2) Izzovi samega sebe – ne glede na vrsto, stil ali level koreografije, je pomembno da opazuješ koreografa – glej in se uči. Da vidiš kako koreografija interpretira glasbo. Če je koreografija lažja se posveti izvedbi in ugotavljanju različnih tehnik plesa (mehko, sharp, kontrola, voda). Poleg tega če boš opazoval trenerja dobro, ne boš potem rabil spraševati dodatnih vprašanj.

  3. 3) Kakšno vlogo ima, ko rečem, da zamenjajte vrste? Kaj vam želim s tem povedati in kako pomagati? Pomeni, če si bil v zadnji vrsti in imaš zdaj možnosti, da prideš v prvo vrsto, izkoristi to – tako boš lahko videl trenerja bolje in sebe v ogledalo ter izpopolnil svojo koreografijo/izvedbo. Enako velja ko rečem »Zamenjaj pozicijo!« Nov izziv zate, da si pripravljen se prilagoditi na dano okolje. Tako boš lahko streniral svoj nastop in brezskrbno odplesal v katerokoli smer ali na katerikoli lokaciji in ne samo na mestu, kjer se počutiš varno – greš čez svoje meje!

  4. 4) Med treningi je tudi pomembno, da se hidriraš. S tem ko vnašaš vodo ali tekočino v svoje telo, svojim možganom daš več kisika in tako si bolj sproščen in lažje razmišljaš.

  5. 5) Poleg hidracije je pomembna tudi tvoja prehrana. Kdaj ješ pred treningom in po treningu, kaj če imaš več zaporednih treningov. To tudi vpliva na tvojo učinkovitost na treningih. Vedno poudarjam, da se je 1-2h pred treningom. Takrat je dobro zaužiti škrobne izdelke, ki nam bodo dali energijo in moč za trening. Če imamo več treningo zaporedoma je dobro, da uživamo sadej/zelenjavo, pomeni antioksidante, ki nam bojo tudi pripomogli h krepitvi našega fokusa/pozornosti in krepili naš spomin.

  6. 6) Svoj trening in svojo fizično pripravljenost izboljšaš tudi tako, da se ne posvečaš samo plesnim treningom, ampak moraš poskrbeti tudi za rast svojih mišic, katere potrebuješ, da lahko plešeš. S tem ko boš imel razvite mišice, boš imel tudi večjo kontrolo nad svojim telesom in posledično nad tem, kako izvajaš gibe.

  7. 7) Pomembno je tudi ogrevanje, raztegovan je in sproščanje svojega telesa. Vsak trening moramo začeti z groovom na komad. Potem aktiviramo mišice in možgane z vajami za moč in učenjem koreografije. Kasneje telo pripravimo na intenzivno plesno vadbo z kompleksnim gibanjem. Po vsaki vadbi si sami vzemite 10min in se raztegnite. Tako boste poskrbeli, da se vaše mišice ne zakrčijo in skrbeli boste za svojo raztegljivost, ki je pomembna pri izvedbi plesnih korakov.

  8. 8) Pomembno je tudi, da si vzameš pavzo. Če si bolan ali če te boli telo, ne forsiraj. Bolje si je vzeti pavzo, kako pa pretiravati, saj lahko pripelje do poškodb in še kakšnih hujših problemov. Raje se ustavi in vrni nazaj močnejši in pripravljen.

  9. 9) Na koncu pa je pomembno še, da se trenerju zahvališ za trening in se posloviš. Tako izkažeš hvaležnost in spoštovanje do trenerja. In vedno lahko pristopiš na koncu do trenerja in ga povprašaš, če ima kakšen nasvet zate, kdaj in kje uči naslednjič.


KAKO POSTATI BOLJŠI PLESALEC? To se vsi sprašujemo in mislimo, da obstaja neka čarobna palčka, ki nas bo čez noč naredila, da vse znamo. No, to ne obstaja, lahko vam dam pa nekaj nasvetov, kako lahko pridemo do tega cilja. Tudi če si izkušen plesalec, je vedno dobro če vzameš začetniške tečaje. Tako se boš vrnil nazaj in obnovil svoje znanje o osnovah in gibanju. Kakor smo rekli že prej je velika pomena naš plesni zaklad in s tem ga krepimo in obnavljamo. Naslednja stvar; več klasov vzameš, več znanja dobiš, več veljaš. Jaz vse svoje plesalce spodbujam, da hodijo na različne klase, da učijo od drugih trenerjev. Ker si želim, da dobite še več znanja, ki vam ga jaz mogoče ne morem dati in da razširite svoje obzorje. Polega tega pa so na različnih klasih prisotni tudi drugi plesalci z različnimi stili in plesnimi ozadji, ̋skillsi ̋, kar vam da dodatno motivacijo in inspiracijo. Ne razmišljaj preveč - ̋overthinking ̋. Če se boš preveč oziral na to, da boš popolno izvedel nek gib, po vsej verjetnosti niti ne boš več tako užival. Zato pojdi ven iz svoje glave in živi in pleši v momentu. Treniraj različne stile. Tudi če ni to stil, katerega bi rad obvaladal, ti bo mogoče oziroma definitivno dobro del za izpopolnjevanje v stilu katerega želiš osvojiti do potankosti. Treniraj tudi doma, kot vedno poudarjam – 3 ure na teden z mano niso dovolj. Jaz vam dam vso potrebno orodje, potem pa je na vas, koliko boste tega uporabili in vložili v to. Na tem mestu lahko omenim ̋muscle memory ̋, mišični spomin, torej da si mišice zapomnijo gibanje. To lahko osvojiš samo s konstantnim ponavljanjem. Poleg vseh naštetih stvari je pomembno, da imaš cilj. To je lahko karkoli – ali nastop pred soplesalci, tekma, video. Nikoli ni napačnega cilja. Lahko je tudi, da boš danes na treningu delal 200%, karkoli je, samo da imaš cilj. To te bo motiviralo, da postaneš boljši. Pomembno je tudi počutje, da čutiš glasbo in gibanje ter svoje telo. Ko se enkrat naučiš vseh korakov, gibanja, tehnike koreografije, ne ostani tam ampak se posveti občutkom, sledi glasbi. To bo dodalo tudi, da boš začel bolj uživati in se znati prepustiti glasbi in slediti gibanju svojega telesa na glasbo. Važno je tudi, da se počutiš inspiriranega. Pomeni, da ko nimaš volje, da b i šel na trening, da najdeš način kako se zmotivirati. Ali je to, da pogledaš YouTube video svojega najljubšega plesalca, ali da najdeš motivacijo v tem, da se ponovno spomniš, kaj je tvoj cilj in želja da dosežeš kot plesalec.


Avtor: Kristina Zarić


30 views0 comments
bottom of page